Skip to main content

Of je nu een thuiskantoor hebt of juist werkt in een middelgroot bedrijf, een ergonomisch ingerichte werkplek helpt je niet alleen om comfortabeler te werken, maar voorkomt ook lichamelijke klachten op de lange termijn. In deze complete gids leggen we uit wat ergonomie is, waarom het belangrijk is, en hoe je jouw werkplek optimaal kunt inrichten voor een gezonde en productieve werkomgeving.

Wat is ergonomie?

Waarom is ergonomie op de werkplek belangrijk? Het belang van een ergonomische werkplek kan niet worden onderschat. Hier zijn een aantal redenen waarom:

  • Verhoogde productiviteit: Wanneer je comfortabel zit en geen last hebt van lichamelijke klachten, kun je je beter concentreren en ben je productiever.
  • Voorkomen van lichamelijke klachten: Veelvoorkomende klachten zoals rugpijn, nekklachten en RSI (Repetitive Strain Injury) ontstaan vaak door een slechte werkhouding. Een ergonomische werkplek kan deze klachten helpen voorkomen.
  • Minder ziekteverzuim: Het gebruik van ergonomisch verantwoorde meubels kan ziekteverzuim verminderen doordat werknemers minder last hebben van werkgerelateerde gezondheidsproblemen.
  • Hogere werktevredenheid: Werknemers die zich fysiek goed voelen tijdens het werk, zijn vaak tevredener, hebben minder stress en zijn gemotiveerder.
herman miller loyalbrand cosm rood canyon laag

De basisprincipes van een ergonomische werkplek:

01
02
03
04
01
Ergonomische Bureaustoel
02
Bureau Instellen
  • Bureauhoogte: Je ellebogen moeten een hoek van 90 graden maken wanneer je aan je bureau werkt. De hoogte van je bureau wordt grotendeels bepaald door een combinatie van de lengte van je onderbeen en de lengte van je bovenarm, in plaats van door  je totale lichaamslengte.
  • Monitor-positie: De bovenkant van je scherm moet op ooghoogte / voorhoofdhoogte zijn, zodat je nek in de juiste positie blijft. Pas op dat je scherm niet te hoog staat, dat is erg gevaarlijk voor je nekwervels.
  • Afstand tot het scherm: Houd een afstand van ongeveer een armlengte tussen je ogen en het scherm om oogvermoeidheid te voorkomen. De ideale afstand is afhankelijk van je ogen. Merk je dat je te veel voorover zit, zet dan je scherm dichterbij. Dat gaat veel makkelijker met een monitorarm zoals de Flo-x van Herman Miller/CBS. De arm kun je namelijk alle kanten op verstellen.
03
Toetsenbord & Muis
04
Pauzeer & Beweeg

De voordelen van investeren in ergonomische bureaustoelen van Herman Miller.

  • Duurzaam en milieuvriendelijk. De stoelen zijn ontworpen om lang mee te gaan en worden geproduceerd met respect voor het milieu. Jouw stoel draagt bij aan duurzaamheid van twee kanten. Vrijwel alle bureaustoelen van Herman Miller worden gemaakt met plastic gewonnen uit de rivier, dus voordat het in de zee verdwijnt. Dankzij jouw Herman Miller stoel zit er minder plastic in de oceaan. Daarnaast geeft Herman Miller 12 jaar volledige garantie op jouw stoel (zo lang je die hebt aangeschaft bij een officiële dealer). Echter, de levensverwachting van jouw stoel is een stuk langer. Een levensduur van langer dan 20 jaar is geen uitzondering.
  • Individuele aanpassing. Elk model kan worden aangepast aan jouw specifieke lichaamsbouw, wat essentieel is voor een gezonde werkhouding.
  • Innovatieve technologie. Herman Miller staat bekend om zijn innovatieve designs die wetenschappelijk zijn ontwikkeld om maximaal comfort te bieden.

Tips voor een duurzame ergonomische werkplek:

01
Investeer in flexibele meubels
02
Zorg voor een dynamische werkstijl
03
Creëer een gezonde werkplek cultuur
Conclusie