Skip to main content

Ergonomie op de werkplek: De complete gids voor een gezonde en productievewerkomgeving.

Een ergonomische bureaustoel is een essentieel onderdeel van een gezonde werkplek. Of je nu een thuiskantoor hebt of juist werkt in een middelgroot bedrijf, een ergonomisch ingerichte werkplek helpt je niet alleen om comfortabeler te werken, maar voorkomt ook lichamelijke klachten op de lange termijn. In deze complete gids leggen we uit wat ergonomie is, waarom het belangrijk is, en hoe je jouw werkplek optimaal kunt inrichten voor een gezonde en productieve werkomgeving.

Wat is ergonomie?

Ergonomie draait om het aanpassen van je werkplek aan je lichaam, in plaats van andersom. Het doel is om je lichaam te ondersteunen in een natuurlijke houding, waardoor je comfortabel kunt werken en bovendien het risico op blessures wordt verminderd. Dit betekent niet alleen dat je een goede bureaustoel nodig hebt, maar ook dat je rekening moet houden met de juiste hoogte van je bureau, de positie van je monitor en het gebruik van ergonomische accessoires zoals toetsenborden en muizen.

Waarom is ergonomie op de werkplek belangrijk?

Het belang van een ergonomische werkplek kan niet worden onderschat. Hier zijn een aantal redenen waarom:

1. Verhoogde productiviteit: Wanneer je comfortabel zit en geen last hebt van lichamelijke klachten, kun je je beter concentreren en ben je productiever.

2. Voorkomen van lichamelijke klachten: Veelvoorkomende klachten zoals rugpijn, nekklachten en RSI (Repetitive Strain Injury) ontstaan vaak door een slechte werkhouding. Een ergonomische werkplek kan deze klachten helpen voorkomen.

3. Minder ziekteverzuim: Het gebruik van ergonomisch verantwoorde meubels kan ziekteverzuim verminderen doordat werknemers minder last hebben van werkgerelateerde gezondheidsproblemen.

4. Hogere Werktevredenheid: Werknemers die zich fysiek goed voelen tijdens het werk, zijn vaak tevredener, hebben minder stress en zijn gemotiveerder.

De basisprincipes van een ergonomische werkplek

1. Kies de juiste (ergonomische) bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is een van de belangrijkste investeringen voor je werkplek. Deze moet verstelbaar zijn, goede lendensteun bieden en de juiste ondersteuning geven aan je nek en schouders. Een ergonomische bureaustoel zoals de Herman Miller Aeron of Embody, verkrijgbaar bij LoyalBrand, zijn uitstekende keuzes vanwege hun ergonomische ontwerp en daarnaast hun duurzame kwaliteit.

2. Stel je bureau en beeldscherm correct in

Een juiste opstelling van je bureau en beeldscherm is essentieel:
– Bureauhoogte: Je ellebogen moeten een hoek van 90 graden maken wanneer je aan je bureau werkt.
– Monitorpositie: De bovenkant van je scherm moet op ooghoogte zijn, zodat je nek recht blijft.
– Afstand tot het scherm: Houd een afstand van ongeveer een armlengte tussen je ogen en het scherm om oogvermoeidheid te voorkomen.

Voor een handige richtlijn voor het instellen van je werkplek kun je terecht op deze Ergonomics Wiki.

3. Gebruik een ergonomisch toetsenbord en muis

Een ergonomisch toetsenbord en muis kunnen de belasting op je polsen en handen verminderen. Een goede positie van je toetsenbord en muis draagt bij aan een natuurlijke houding van je armen, wat RSI-klachten helpt voorkomen. Bekijk voor meer informatie over de juiste werkhouding de tips van Arboportaal.

4. Regelmatig pauzeren en bewegen

Zelfs de beste ergonomische werkplek vraagt om afwisseling. Dus, sta elk uur even op, maak een korte wandeling of doe rek- en strekoefeningen om je spieren los te maken en de bloedsomloop te stimuleren.

De voordelen van investeren in ergonomische bureaustoelen van Herman Miller

Waarom kiezen voor een ergonomische bureaustoel van Herman Miller? Hier zijn enkele voordelen:

1. Duurzaam en milieuvriendelijk

De stoelen zijn ontworpen om lang mee te gaan en worden geproduceerd met respect voor het milieu.

2. Individuele aanpassing

Elk model kan worden aangepast aan jouw specifieke lichaamsbouw, wat essentieel is voor een gezonde werkhouding.

3. Innovatieve technologie

Herman Miller staat bekend om zijn innovatieve designs die wetenschappelijk zijn ontwikkeld om maximaal comfort te bieden.

Wil je meer weten over welke stoel het beste bij jou past? Bezoek de Herman Miller productpagina op onze website.

Tips voor een duurzame ergonomische werkplek

1. Investeer in flexibele meubels

Kies voor ergonomische meubels die je gemakkelijk kunt aanpassen aan jouw werkstijl, zoals verstelbare bureaustoelen en bureaus. Het aanbod van Herman Miller stoelen bij LoyalBrand biedt niet alleen uitzonderlijk comfort en ondersteuning, maar zorgt er ook voor dat je werkplek flexibel blijft, wat essentieel is voor een gezonde houding gedurende de dag.

2. Zorg voor een dynamische werkstijl

Wissel regelmatig af tussen zitten en staan tijdens je werkdag om je energie en productiviteit hoog te houden. Overweeg een zit-sta bureau in combinatie met een ergonomische stoel, zoals de modellen die je bij LoyalBrand kunt vinden, om eenvoudig tussen werkhoudingen te schakelen. Deze dynamische aanpak helpt je om rug- en nekklachten te verminderen.

3. Creëer een gezonde werkplek cultuur

Stimuleer jezelf en je collega’s om bewust bezig te zijn met ergonomie. Bijvoorbeeld door reminders te gebruiken voor korte beweegmomenten of door te investeren in ergonomische oplossingen die beschikbaar zijn bij LoyalBrand. Samen werken aan een gezonde werkplek zorgt niet alleen voor minder ziekteverzuim, maar ook voor meer tevreden en gemotiveerde werknemers.

Lees meer over de transformatie van uw kantoor in onze blog,

Conclusie

Een ergonomische werkplek is meer dan alleen een luxe; het is een noodzakelijke investering in je gezondheid en productiviteit. Door te kiezen voor kwalitatieve ergonomische stoelen, zoals de modellen van Herman Miller, en bovendien je werkplek goed in te richten, kun je rugklachten, nekpijn en andere werk-gerelateerde klachten verminderen. Wil je jouw werkplek naar een hoger niveau tillen? Bekijk het uitgebreide assortiment ergonomische oplossingen in onze webshop.

Heb je nog vragen over ergonomie of ben je op zoek naar advies op maat? Neem contact met ons op, ons team staat klaar om je te helpen!