Skip to main content

De Aeron van Herman Miller is al ongeveer 25 jaar op de markt en in de loop van de tijd hebben er verschillende modificaties plaatsgevonden. De Aeron is een baanbrekend ontwerp en een ijzersterk product. Hoewel het een heel sterke stoel is, is het toch belangrijk om uit te vinden wat het originele productiejaar is. In de loop van 25 jaar is de stoel verschillende malen gemodificeerd om zwakke punten uit het ontwerp te halen. Helaas zijn de productiestickers vaak van de stoel verwijdert zodat om het productiejaar te verbergen. Veel van de aangeboden gebruikte bureaustoelen van het model Aeron, worden uit London geïmporteerd door Nederlandse handelaren. Deze verkopen de stoelen vervolgens weer via marktplaats door, zonder service uiteraard.  Begin er niet aan, goedkoop is duurkoop. Lees mijn tips om een goede aankoop te kunnen doen.

Tips:

  • Indien de stoel een horizontale rugsteun heeft (lumbaalsteun), ga er dan vanuit dat het een oudere versie betreft. De stoelen met Posturefit rug ondersteuning zijn iets nieuwer, maar kunnen nog altijd een jaar of 12 zijn. De oudere stoelen hebben meer gebreken dan de jongere versies. Herman Miller heeft altijd gewerkt aan het continue verbeteren van het product.
  • De Aeron komt is 3 maten A, B en C. De C maat is de grootste, maar bij de stoelen die tot 2005 zijn gemaakt, zou het frame van de zitting kunnen breken. Om dit te vervangen, ben je minimaal € 200 kwijt. Daarnaast is het sterk af te raden om de reparatie zelf uit te voeren, want waneer je de schroeven niet met de juiste kracht aandraait, zitten ze te los of te vast. In beide gevallen zal het frame wederom`op den duur breken.
  • Een oud exemplaar heeft  gekartelde wieltjes voor de hoogteverstelling van de armen. Gezien de wieltjes steeds los kwamen te zitten en het een zeer reparatiegevoelig onderdeel was, is ervoor gekozen de wieltjes door handeltjes te vervangen.
  • Test het draaimechaniek van de tegendruk insteller. Vaak is dat onderdeel versleten en kan je nauwelijks de instelling veranderen. Dit is alleen door een vakman te repareren en die zijn op een hand te tellen in Nederland. Je merkt het probleem in eerste instantie niet op, omdat de tegendruk van minimum naar maximum ongeveer 120 keer draaien aan de knoop is. Bij de nieuwe Aeron overigens slechts een keer of 10.
  • De draaivoet heeft in de  loop der jaren veel te lijden gehad, waardoor kale plekken ontstaan, vooral op de neuzen van de stervoet. Meestal worden deze plekken overgespoten, zodat de slijtage onzichtbaar is. Het overspuiten wordt eigenlijk altijd met een spuitbusje  gedaan, waardoor de verf al snel weer loslaat. Oorspronkelijk is de draaivoet natuurlijk gepoedercoat, wat veel sterker is. De nieuwe versie Aeron heeft een high-end kunststof voet, die door en door gekleurd is en er wat moderner uitziet. Kale plekken komen dan niet meer voor.
  • De oude lumbaal steun vertoon vaak scheurtjes aan de binnenkant, wat je niet snel ziet. De rand breekt dan op den duur af of scheurt in. Voor circa 50-60 Euro koop je een nieuwe, maar en goed gebruikt exemplaar komt met een nieuwe lumbaal steun.
  • Voor in de zitting zit wat schuimrubber, zodat je de harde rand aan de voorkant niet voelt. Na een jaar of 10 is dat schuimrubber echt wel vergaan dus kijk of dat vervangen is. Soms wordt het schuimrubber weggehaald en niet vervangen om kosten te sparen. Dan ga je de rand dus voelen wat niet bijdraagt aan het comfort. Ook het bespanningmateriaal zelf kan wat slap zijn geworden, maar dan is het waarschijnlijk een Aeron van de eerste generatie.
  • Een goede gebruikte Aeron heeft een nieuwe gasveer. Die zijn niet standaard, maar heel speciaal en duur om naderhand te vervangen.

Conclusie

Een goede kwaliteit gerefurbished Aeron kost ongeveer € 500-600 (excl. BTW), inclusief een dealergarantie van tussen de 15 en 36 maanden. Je kunt van een goede kwaliteit gebruikte Aeron stoel nog jaren plezier hebben. Je kunt natuurlijk geluk hebben met een goedkoper exemplaar, maar goedkoper betekent vrijwel zeker dat de stoel niet de nodige nieuwe onderdelen heeft en dat vraagt om problemen. Voor tussen de 350 en 450 euro heb je een stoel zonder nieuwe onderdelen, dat kan haast niet anders. Reken voor een reparatie buiten de garantie op ongeveer 125 euro per incident, plus de voorrijkosten.

Voor een ‘paar’ euro meer dan een goede kwaliteit gebruikte Aeron koop je een gloednieuwe Aeron, die op veel punten verbeterd is. Het bewegingsmechaniek van de nieuwe Aeron is nu echt top! Bovendien, door de acht verschillende bespanningszones en het nieuwe bespanningmateriaal, is het comfort zo hoog, dat je vaak niet eens extra rug ondersteuning nodig hebt. Mede daardoor is het prijsverschil tussen een nieuwe en een goede gebruikte Aeron niet heel groot.

Voor ongeveer € 750 (excl. BTW) koop je de nieuwe Aeron bij Loyalbrand. Dat is slechts € 150 meer dan een gebruikte Aeron van de eerste generatie en zo loop je zeker 12 jaar geen enkel risico. DE  verlengde garantie van 12 jaar geldt voor stoelen aangeschaft vanaf Maart 2018. Daarnaast ervaar je dat een gloednieuwe Aeron vele male comfortabeler is dan een gebruikte Aeron.